Sparren & Strategie

Mensen die denken dat ze kunnen vechten maar nooit sparren leven in een fantasiewereld!
Je moet elke week uren maken met sparren, zonder sparren leer je niet vechten!
Alleen oefeningen doen, wordt je meester in oefeningen, maar leer je nooit vechten!

Wing Chun is een lineair boks systeem, Wing Chun heeft enkel rechtlijnige stoten en trappen.
Thai boksen, kickboksen en westers boksen zijn cirkelvormig boks systemen.
Zij hebben cirkelvormige trappen en stoten.
Dit is waarom met Wing Chun je altijd stoot en trap klaar staat, met cirkel vormige bewegingen schiet je al snel over de center en behoud je niet je structuur zo als wij willen hebben met Wing Chun.

Het verschil tussen een reflex en een aangeleerd automatisch gedrag.
Een reflex is een onbewuste spierreactie, een reactie die vanuit de zenuwen naar de ruggenmerg gaat en terug reflecteert naar de spieren.
Bij de totstandkoming van een reflex zijn de hogere hersendelen niet betrokken, dit komt geregeld voor als je spart of als je instinctief reageert wanneer je niet weet wat komen gaat.

Aangeleerd automatisch gedrag is aldus geen reflex, dit komt voor als je oefeningen doet waarbij het patroon al bepaald is.
Je moet naar een hoger hersendeel wat na gaat of je wel de beweging maakt die de oefening je voorschrijft.
Het is dan nooit volledig uit je onderbewustwording.
Er zit altijd gedachte in waardoor het nooit zo snel kan als bij een reflex.

Definities zijn belangrijk.
Oefeningen of drills zijn bepaalde serie of reeks bewegingen (technieken) in een afgesproken volgorden, je bent dan altijd bewust wat je doet.
Sparren is vrij zijn in je bewegingen, waarbij het verloop altijd anders is, daarom komen er onverwachtse patronen, actie reacties en reflexen voor.


Het meest belangrijke en moeilijke in een gevecht is kalm blijven en je ademhaling laag houden om beter te overzien en controle te hebben over het gevecht.
Hoe kun je dit iemand aanleren als je nooit spart? je moet wel sparren om in een stress situatie te komen om daar mee om te leren gaan.

 

In quote uit een artikel door Philipp Bayer geschreven: ( Roughly 90% of our training consists of Chi Sao and Sparring....)
De definitie van sparren is dat we met elkaar vechten zonder elkaar te bezeren of beschadigen.
Waar bepaalde afspraken worden gemaakt. Zo als sparren met trappen of zonder, enz... Maar een andere definitie is dat je willekeurige aanval en weringen maakt. We hebben het dus niet over een oefening waarin het verloop al bepaalt wordt.
Voor je gaat sparren moet je een lange tijd veel drils (oefeningen ) hebben gedaan. Dit kan 1 tot 3 jaar duren afhankelijk hoeveel iemand traint. Je moet eerst de bewegingen eigen maken. Wanneer in oefeningen je Wu Sau telkens te laat is, of niet aanwezig is. Dan is deze persoon nog niet toe aan sparren. Ook de stand en lopen moet eerst correct zijn.

Redenen om te sparren
(1) Sparren is om je technieken te testen
(2) Reflexmatig of vanuit je onderbewustzijn te reageren of anders gezegd, Automatisch reageren.
(3) Patronen leren herkennen, oplossingsvermogen te bevorderen.
(4) Strategieën uit proberen.
(5) Correctie van fouten.
(6) Timing, op tijd zijn, niet te vroeg, niet te laat.
(7) Afstand gevoel krijgen / mobiliteit / balans,
(8) Omgaan met agressie. Leren kalm blijven in een stress situatie, zorg dat je kalm blijft dan heb je de helft al gewonnen.. Oefeningen krijgen nooit de streslevels als sparren, laat staan een echt gevecht.
(9) omgaan tegen meerdere tegenstanders.

Daarom moet men eerst een lange tijd technieken trainen voor je deze kunt testen anders is er niks om te testen.
Wanneer men in een te vroeg stadia gaat sparren gaat men allerlei bewegingen maken om geen klappen te krijgen. deze foute bewegingen gaat men dan aan leren, men leert dan averechts.
Het is de bedoeling om Wing Chun technieken te leren elke andere beweging is dan een foute beweging.
Men heeft van naturen al reflexen wanneer er iemand wilt slaan.
Deze zijn uiteraard niet over na gedacht en hebben vaak geen goede structuur.
Nu wil men deze oude natuurlijke reflexen ( bewegingen) delete en over schrijven door Wing Chun technieken, bewegingen waar over na is gedacht. Die een sterke structuur hebben.
Deze fase van training is minimaal twee jaar voor sommige drie jaar voor men gaat sparren.
(Afhankelijk hoeveel men traint per week)

Zonder analyse is het sparren minder leerzaam.
Wanneer ik nu spar, en ik word geraakt of ik raak de ander, stop ik met sparren en dan komt er een korte conversatie van wat er nu gebeurde, wat er mis ging en waarom.
Soms stop ik ook als er gewoon iets mis gaat tussen één van beide om zo weer een leermoment te hebben. Als je gewoon door gaat met sparren weet je later niet meer wat er mis ging en waarom. Dan mis je denk ik een groot deel van het leerproces tijdens het sparren.


Drils (Oefeningen)
Wat je wilt bereiken met trainen zijn automatisme in je reacties. De natuurlijke reacties moeten overschreven worden door Wing Chun reacties.
Je wilt automatisch reageren op een aanval met de juiste structuur.
Met oefeningen wil je ook bepaalde gewoontes aanleren, bijvoorbeeld dat je altijd stoot klaar wilt staan met Wu Sau.
Wanneer een dril (oefening) niet goed bedacht is kun je ook verkeerde gewoontes aanleren. Dus klopt de oefening wel met de principes van het systeem? Gaat het niet in tegen concepten en principes van het Wing Chun?
Met drils (oefeningen) leer je gewoontes aan, Wanneer je een verkeerd stop moment hebt, bijvoorbeeld je houdt de hand vast met Jat Sau, terwijl je los moet laten. Dan leer je een verkeerde gewoonte aan. Omdat je tegen een principe in gaat. Je houdt namelijk vast en je staat niet stoot klaar.

Wanneer we enkel en alleen maar drils ( Oefeningen) trainen blijven we in deze fase hangen en komen we niet verder. We missen aspecten in de training om te vechten.
De stress kan nooit zo worden opgevoerd als in sparren of een echt gevecht omdat je het verloop al weet, hoe snel je deze dril ook wilt uitvoeren, de stress levels komen niet in de buurt van sparren laat staan een echt gevecht.
Je reactie vermogen zal maar betrekkelijk worden getraind, omdat je weet wat komen gaat.
Een andere vraag die je, jezelf zou kunnen vragen, hoe lang moet je blijven oefenen op een bepaalde dril om iets wat al bijna perfect nog perfecte te krijgen terwijl anderen dingen ongetraind blijft. Dan drijgt het zo te zijn dat je vast geroest zit in alleen maar drils trainen.
Beter is het dan op anderen dingen te focussen zo als stand, bewegelijkheid, trappen, sparren.
Wanneer je denkt dat je aan je plafon zit, verander je training!

Wanneer je Analyseer wat je minder goed doet, of zelfs fouten ontdek bij jezelf, ga daar training of drils op bedenken. Ik zeg uiteraard niet dat drils trainen niet goed is. Ik denk alleen dat als je alleen maar drils trainen je niet leert vechten.
Je wordt dan heel goed in oefeningen, maar wil je een meester worden in oefeningen of in vechten?

Een uitspraak van Wong Shun Leung: Wanneer je echt moet vechten verzin je geen onzin. (dwaal je niet af)
WSL heeft vele gevechten gedaan in zijn jonge jaren, dit is mede waarom deze lineage erg goed is. Nu echter vechten we niet meer echt en beoefenen we het systeem als sport.
De vraag is dan ook in hoe verre zijn de oefeningen die we trainen wel realistisch? En zeker als we te weinig sparren kunnen we niet meer altijd goed zien wat realiteit is en wat fictie.
Zijn we al niet afgedwaald? Zijn de drils wel gericht op een realistisch gevecht?
Een voorbeeld: Ik vraag me dus af, kan iemand echt met zijn duim mijn oog pakken in een gevecht? Zo als we geregeld mensen zien doen in het Wing Chun. Waarom stel ik deze vraag, omdat ik denk als iemand mij een palm stoot geeft tegen mijn kaak, mijn hoofd naar achteren slaat, wanneer hij niet echt een inpact maakt, dan blijft mijn hoofd wel staan en kan hij bij mijn oog zo als in sparren, maar als je geen inpact maakt in het echt, wat ben je dan aan het doen?
Een andere vraag hier over heb ik, waar zit deze duim aanval naar het oog in de vorm?
Ik zie dat niet, en daarom vraag ik me af, is dit niet ooit door iemand bedacht en is het niet misschien een eigenleven gaan leiden.
Is het wel Wing Chun? kan het wel werken in de praktijk?
En mijn derde standpunt is, één van de Wing Chun principes is dat als men stoot, ( raak of niet) je de arm terug trekt, omdat je niet met een arm voor wilt blijven en al helemaal niet wilt zoeken. Zo heb ik een aantal argumenten waarom ik deze duim in oog aanval persoonlijk helemaal niks vind, het botst met principes van het systeem zo als ik het zie.
Misschien kan het wel, maar is het echt het beste wat je kunt doen? Ik hou het op een palm of vuist stoot zo als de vormen mij leren.
De 3 handvormen is het systeem, dat is je handleiding van het Wing Chun.
Overigens als iemand je oog wilt pakken op deze manier, stap naar achteren daar heb je dan weer tijd voor en hij kan er al niet meer bij.

 

 

Alles gaat om timing.
Steek de weg maar over, als je timing niet goed is, over leef je het ook niet.
Timing = je bent op tijd, je bent niet te vroeg niet te laat.
Dit verbeter je met oefeningen (drils) de volgende fase is dan de juiste timing hebben met sparren waarin je niet weet wat komen gaat.
Timing kan ook alleen als je snel genoeg kunt reageren, je kunt pas reageren als je herkent.
Timing is niet alleen de wering die op tijd moet zijn, maar alle elementen moeten op tijd zijn.
Alles moet gesynchroniseerd zijn. Dus je wering, counter stoot, heup en voeten alles moet koppen.
wanneer je te laat bent is het duidelijk je krijgt dan een stoot, wanneer je te vroeg bent stoot hij op jou arm die al stil staat. Dat is zwaker dan een bewegende wering. Dan is de timing ook fout. Maar timing is meer dan dit.
Timing kan ook zijn dat je ene arm eerder begint met bewegen omdat hij meer achter staat. De voorste hand wacht dan even een fractie omdat zo alles op het juiste moment aan kan komen. Het gaat bij de gelijktijdigheid niet om alles tegelijk aan te sturen, maar dat alles op het juiste moment aankomt. Dat is timing.

 

Je valt aan of je wacht af.
Je eerste keuzen is: Je vecht of je vlucht, je valt aan of je wacht af. daar begin je mee.

Wing Chun is een counter aanval systeem en geen aanval systeem.
Je bent altijd meer in voordeel als je een counter maakt, dan dat je als eerste aanvalt.
Je ziet dan ook dat meestal de leraar de leerlingen hem laten aanvallen. Een uitspraak van Wong Shun Leung was dan ook: ( Laat de tegenstander jou aanvallen dan verteld hij jou hoe je hem moet uitschakelen. )
Het systeem is eigenlijk gemaakt om te counteren. niet om zelf aan te vallen...

In de jaren 50'van de vorige eeuw, had men dak gevechten in Hong-Kong. Men deed altijd kop of munt wie er eerst zou aanvallen. Wat verteld je dit?
Dit betekend één van beide een voordeel heeft, afwachten is net iets beter dan aanvallen. Daarom deed men kop of munt, anders gebeuren er niks. Men ging dan beide afwachten. Wie verloor met kop of munt moest als eerst aanvallen. Wanneer de scheidsrechter er tussen kwam door een bepaalde reden, en men weer op nieuw begon moest de ander als eerst aanvallen.

Counter als hij halverwege is en op z'n zwakst. Daarmee bedoel ik dat afwachten een net iets betere strategie is als eerste aanvallen. In beweging is het moeilijk om te schakelen.

 

Proces met sparren.
Wanneer je nog te veel fouten maakt met oefeningen (drils) dan ben je nog niet toe aan sparren. Je moet eerst een goede basis hebben. Je voeten en heup moeten eerst kloppen.
Wanneer je begint met sparren merk je op dat alles heel snel gaat, je kunt nog niet over weg met deze snelheid. Dit kost een aantal weken / maanden om aan de snelheid te wennen.
Je bent dan nog alleen bezig met verdedigen. Na een tijdje merk je op dat alles langzamer gaat voor je gevoel. Dit komt omdat je het dan bij gaat houden. Je went aan de snelheid van je meer ervaren trainingspartner. Dan kom je in een fase dat je tijd hebt om te counteren en aan te vallen. Als je nu meer tijd hebt kun je aan strategieën gaan denken tijdens het sparren.
Vervolgens moet je aandacht niet alleen naar de armen maar ook meer naar de benen / voeten / heupen. Als dit beter wordt kun je trappen er bij voegen. Pas dan komt alles samen en heb je een volledig systeem wat je traint. maar dit is een leerproces.

Tijdens sparren moet je niet telkens bevriezen, telkens als je stopt dan leer je dit weer aan. Je kunt niet stoppen tijdens het vechten. Alleen stoppen op een goed moment, wanneer je armen stoot klaar staan, meestal heb je dan ook Wu Sau.

Wanneer je spart is het goed als je stopt wanneer er fouten worden gemaakt.
Om het op dat moment te analyseren om er dan van te leren.
Je kunt er dan samen even over hebben, jij deed dit en toen gebeurende er dat.
Als men dat niet doet maar gewoon door gaat met sparren is het moment voorbij en weet je niet meer wat er fout ging en leer je minder van.
Zo heb je ook weer een kort rust moment om weer verder te gaan met sparren.
Als je nu je fouten herkent is het de bedoeling om dan van deze situaties waar in deze fout voor kwam een oefeningen te verzinnen aan de hand van concepten en de vormen om zo deze fout opnieuw en beter te programmeren.
Zo werk je efficiënt aan je fouten en wordt je uiteindelijk beter in vechten.
Dit is ook het doel van oefeningen, je kunt het nog niet toepassen en daarom ga je dat op een eenvoudigere wijzen trainen.
We hebben het nu niet over een beginner die doet oefeningen om alles aan te leren als men spart is men deze fase al voorbij.


8 Verschillende spar methodes.

Als je begint met sparren is het niet de bedoeling dat de ander jou volledig overrompelt. dat je geen enkele kans krijgt. Op dat moment kun je als beginner niet leren. Geef de beginner kansen. Als je met iemand traint die beter is dan jij is dat goed voor je reactie vermogen, Als je met iemand spart die je makkelijk aan kunt. perfectioneer je bewegingen en probeer dingen uit. iets wat niet kan als de tegenstander veel beter is dan jij. dan heb je daar geen tijd voor. Zo benut je elke training partner. Richt je op technieken en niet op scoren. Als je bewegingen maakt die geen technieken zijn train je averechts. Probeer dit te zien.
We sparren meestal zonder handschoenen, maar soms is het ook goed als er één een handschoenen aan trekt en als een straat vechter aan valt, om daar mee om te gaan.

Methode (1) stilstaande sparren (1e vorm concept)
Eigenlijk zie ik dit als 1e vorm sparren, in de 1e vorm focus je ook op de armen en niet op de heupen en benen.
Sparren staande op balkjes, je armen worden sneller hier door omdat je niet kunt verplaatsen.
Je moet wel weren omdat je geen afstand kunt maken. Dit motiveert je armen om sneller te worden. Je armen leren wat ze moeten doen zonder dat je er bewust van bent wat ze doen. Eigenlijk weten je armen beter hoe ze moeten bewegen dan jij zelf.
Blijf dit elke week trainen om dit bij te houden. Je kunt ook dingen uit proberen en anderen technieken die je voorheen nooit deed toevoegen in dit sparren.

Voordelen op de Balkjes sparren.
(1) Beter balans, verticale stabiliteit, (balans) beter stand in de benen, je moet wel dieper staan om niet om te vallen.
(2) Als je vanuit Chi Sao los komt naar sparren op balkjes kun je niet weg waardoor je reactie vermogen van je armen toeneemt. je motiveert jezelf om sneller te reageren.
(3) Mensen die gespannen zijn worden hier door automatisch meer ontspannen. Omdat je nu niet kunt leunen met de armen. En een te harde inpackt sla je, jezelf van de balk. Je wordt gedwongen te ontspannen in de armen.
(4) Oplossing vermogen neemt toe, je gaat patronen herkennen en omschakelen wordt sneller. Je leert je armen wat ze onbewust moeten doen.
(5) Leren omgaan met stres, na een aantal maanden merk je op dat je meer gaat zien wat er gebeurt. Dat je hoofd kalmer kan blijven ondanks dat het sneller gaat.

Foto: Stavros & Diego

Geregeld komt je teen even op de grond, zie foto hier boven, maar eigenlijk is de balans training maar bijzaak geworden.
De anderen elementen zijn veel meer van toegevoegde waarden.

In het begin kun je er niet eens goed op blijven staan, na een tijdje kun je er ook op shiften, niet heel sterk zo als op de vloer uiteraard. Maar voor de beweging is het goed. Er moet wel een anti slip laag onder de houten balk anders glijd deze weg en wordt shiften erg moeilijk. Je kunt deze anti slip laag per meter kopen in de bouwmarkt, is eigenlijk voor in de badkamer.

Resultaat
Binnen 3 tot 6 maanden gemiddeld 15 minuten per week lijkt het wel als of je het systeem is ontwaakt, alles werkt automatisch, dit is waarom dit de beste training is die er is binnen het Wing Chun. Na een aantal maanden worden de technieken ook netter.
Ik heb na een jaar dit elke week te hebben getraind (getest) opgemerkt dat ik aanzienlijk snellen ben geworden met mijn reactie vermogen en oplos vormogen. Nu ik dit ook in de regulaire training ben gaan invoeren zie ik in dat het bij anderen ook werkt. Er is geen enkel moment dat ik nadenk aan verdedigen, ik denk alleen aan aanvallen. Verdedigen werkt volledig automatisch. Ik sta telkens weer verbaast hoe ik vanzelf reageer en bijna niet meer te raken ben.

Een andere evolutie in deze training is het volgende:
1 - Eerste malen alleen maar bezig met je balans om er op te blijven staan.
2 - Dan ben je alleen maar bezig met verdedigen, je Wu Sau bijvoorbeeld wordt sneller.
3 - Je went aan de snelheid en alles lijkt langzamer te gaan en je ziet meer gebeuren.
4 - Nu ga je over op counter aanval en vervolgens ga je strategieën toepassen als vallen opzetten.
5 - Na een tijdje kun je er ook op shiften.
Ik heb samen met Stravos Tsatsos deze manier van sparren bedacht, eigenlijk zijn we hier bij toeval op gekomen. In het begin wilde ik aan zijn balans werken en daarom stonden we op de balkjes. Toen we later vanuit Chi Sau los kwamen en gingen sparren werd ons duidelijk dat die andere elementen die ik al hier voor heb aangegeven enorm bevorderd. De balans training werd bijzaak. Maar deze training is eigenlijk zo goed dat ik niet kan indenken dat de Chinezen vroeger dit niet deden. We hebben misschien het wiel opnieuw uitgevonden. (Tekst: 9-8-2017)

Om te leren ontspannen: Los het probleem op met de andere arm, (met uitzondering van Bong Sau) laat toe wat de ander doet, je gedachte moet in de vrij e arm.

Methode (2) shiften (2e vorm concept)
Sparren op een mat van 80 x 80 cm, nu kun je wel shiften maar niet lopen.
Je wordt ook gedwongen om je armen sneller te krijgen.

Methode (3) afspraak geen stress met de armen, bewegelijkheid (2e vorm concept)
Je kunt ook afspreken dat je de focus legt op beweeglijkheid en positie.
Je wilt continue de pas afsnijden en uit de lijn stappen als de tegenstander in stapt om zo de lijnen te veranderen.
Je wilt ook de nadruk leggen op overstappen en de lijn veranderen ten opzichten van je tegenstander. Je wilt hem dan niet meer recht toe recht aan benaderen.
Dan komt de ene van de zijkant en de ander staat dan met zijn middenlijn verkeerd, zodat je daar voordeel bij kunt hebben. Je wilt naar de buitenkant toe.
Of je trekt hem scheef zodat je zijn lijn veranderd hebt.
De tegenstander probeert nu telkens weer recht te komen tijdens dit sparren.
Omdat je de nadruk op bewegelijkheid hebt zorgen we er voor dat er geen stress boven met de armen komt. Dus we doen gewoon alle technieken die we kennen maar het gaat er niet om, om elkaar te raken. Maar om de positie waar in je staat met je heup lijn.
Soms raakt de tegenstander je en je laat dit gewoon toe om met een rotatie weer terug te komen. De ander laat dit ook weer toe.
Wanneer je nu gaat sparren en je wilt allebei winnen en elkaar raken, dan zul je merken dat alle gedachte naar de armen gaat en het voeten werk niet meer klopt of in ieder geval minder wordt.
Je verliest dan het doel uit het oog waar de training om gaat.
Dit is een spar methode of spar oefening om bewegelijkheid te automatiseren, het voetenwerk moet een tweede natuur worden.
Je wilt herkennen welke arm bewegingen bij welke stappen kunnen of shiften en daarom moeten de armen wel iets doen wat klopt.

Methode (4) vrij sparren & bewegelijkheid (2e vorm concept)
Als Methode 1 de 1e vorm sparren is, is methode 2, 3, 4 en 5, de 2e vorm spar methode.
Sparren met lopen er bij. bewegelijkheid en bewust worden van de stand en heup is dan een focus punt. Nog niet trappen omdat dit nog te veel afleid van het lopen en heup. Je gedachten zitten nu in 2 armen, heupen en voeten.

Nu is het vegen van de voorste voet erg goed om dit in dit sparren te brengen omdat je bewust wordt hoe diep je in je achterste been moet zitten. Je kunt anders niet op tijd je voet optillen als jij wordt geveegd. Je bent continue bewust van je diepe stand. Ter voorbereiding van trappen. Dit doe je op stoot afstand en daarom past het beter in methode (2 en 3) Nu blijf je altijd vechten (Sparren) op stootafstand.

Methode (5) trappen (2e vorm concept)
Sparren met trappen, nu zul je merken dat afstanden anders worden. Zomaar even instappen is niet meer het zelfde. Omdat je niet in een trap wilt lopen. Nu zul je merken dat arm gevecht iets minder wordt. Maar dit is omdat instappen niet eenvoudig is.
Wanneer we sparren met trappen er bij, moet je wel eerst goed je stand hebben getraind. Je voeten werk moet wel eerst goed zijn. Wanneer er iemand een trap maakt en zijn balans niet kan houden als hij mis trapt, is mijn advies, trap dan niet.

Deze methode is het volledige systeem toepassen in sparren...

Methode (6) Bokser - Straatvechter (2e vorm concept)
1 persoon is een bokser of straat vechter met habdschoenen aan en de ander traint zijn Wing Chun.

Met deze manier van sparren leer je kijken, je leert ook dat je niet te vroeg moet reageren maar eerst goed moet zien wat er echt gebeurt. Inwezen is dit het begin van een gevecht op straat, als jij of de tegenstander blokeerd dan zit je in Chi Sau, en inwezen is dit het zelfde als de fase met sparren op de balkjes. Dit is onze conference zone. Als Wing Chuner hebben we graag contact met armen om zo controle te hebben over het gevecht.

 

Methode (7) Sparren met meer tegenstanders (3e vorm concept)
Methode 7 en 8 zijn dan de 3e vorm spar methode, waarin je uitzonderlijke situaties hebt, meer op vluchten gericht bent dan op vechten.
Je kunt ook met meerdere tegen standers sparren, om zo om te gaan met deze situatie. Ik denk dat het dan wel realistisch is als dan de afspraak is, Wie geraakt wordt gaat even een paar seconden wachten. Omdat je geen echte impact hebt, ben je weer geneigd door te gaan maar dat is natuurlijk ook niet realistisch. Dus na een klap herken dit en geef je de gene die alleen is even tijd. Tip: zorg dat je altijd 3 op één rij houdt, zodat de de ene tegenstander de andere hinderd. Ga nooit tussen door, dit gaat altijd fout.

Zo als in de meeste films zie je dat wanneer er een groep mensen één persoon aan vallen dat men om de buurt aan valt. er vallen er vaak wel 2 tegelijk aan maar het merendeel wacht netjes tot ze er bij kunnen.
Dit lijkt vreemd maar ik zie al 30 jaar in de school het zelfde gebeuren met sparren. Men weet blijkbaar niet van naturen om in een groep goed samen te werken. Men zou als wolven moeten aanvallen. De prooi omcirkelen en dan de cirkel kleiner maken. Echter dit zit niet in onze natuur. We jagen immers niet om te overleven. Gelukkig voor ons als mens, omdat we door dit samenwerkings gebrek kunnen winnen van meerdere tegenstanders.

Methode (8) koppels (3e vorm concept)
Of een andere versie van sparren, koppels maken van 2, je moet dan bij elkaar blijven en andere koppels aan vallen. Bescherm de ander die minder goed is. en raak de ander niet kwijt.

 

 

Twee momenten om een gevecht te winnen.
(1) Aanval door verassing, je bent zo snel met je aanval dat de tegenstander geen kans heeft.
(2) Counter aanval wanneer de tegenstander in beweging is.

(1) Aanval door verassing
Dan moet je wel heel snel zijn, hij moet in een oogwenk zijn overrompeld,
Wat vertelde de dieren wereld ons?
Als je een slang ziet, voor hij aanvalt is hij helemaal in gekruld klaar om uit te halen, doodstil concentreert hij op het moment, dan van af stilstand gaat hij in een fractie van een sec, naar zijn top snelheid. Dit doen de meeste roofdieren. Vanuit een stilstand naar top snelheid in een oogwenk.
Nu kan het dus nooit zijn dat je als aanvaller tegenover je tegenstander staat dat je op halve snelheid je tegenstander wilt benaderen. Voor ons mensen geld het zelfde.
Als je aanvalt, moet je eerst jezelf schrap zetten, concentreren op de aanval, herpositioneer je armen iets beter, positioneer je benen nog iets beter, maak een klein stapje om al iets van afstand te winnen. Dan komt het moment dat je aanvalt. Dit moet een explosie zijn. Van stilstand naar top snelheid in een oogwenk.
Hoe wil je anders je tegenstander te snel af zijn. Hij mag niet optijd door hebben dat je aanvalt.

Als je aanvalt: Afsnijdend instappen zorg er voor dat je aan één kant komt. Zo dat je meer tegen één arm vecht dan tegen twee armen. De 2e set van de 2e vorm laat zien hoe je deze stap maakt. dan maak je hem met Bong Sau.


(2) Counter aanval.
De tegenstander is in beweging en jij valt hem aan als hij halverwege is.
Dan is de tegenstander op z'n zwakst. Het is moeilijk als je in beweging bent dan te veranderen van koers. Om dan de counter te weren vergt heel veel training.
Een vergelijking is een uitspraak van de Chinese generaal Sun Tzu.
"Wacht tot het leger van de tegenstander halverwege de rivier is over gestoken en val dan aan. zo sla je de kop en staart uit elkaar."
Je ziet deze strategie ook in voetbal, wanneer de verdediging op orde is, is het erg moeilijk om daar door heen te komen. Wanneer er een aanval is en de verdediging komt naar voren, en dan kan iemand met de bal er van door gaan is de verdediging niet op orde, dan is de kans van score groter.

Wing Chun is een counter aanval systeem omdat dit beter werkt in ons systeem dan zelf als eerst aanvallen.

 

Sparren met Tactiek / Strategie
Gebruik altijd je beste wapen het meest, je beste wapen zijn je hersenen. Een strategie is altijd een aanval en een voor opgezet plan, de persoon die aangevallen wordt kan een counter maken maar hij kan er nooit over na denken omdat hij niet weet wat komen gaat.

2 hoofd Strategieën:

1 Strategie counter de counter aanval.
Als je een aanval in zet, je maakt een stoot en stapt in, je overbrugt de afstand. Elke tegenstander (ook een leek) die je opwacht zal altijd je eerste arm weren. Hij staat immers paraat en klaar met zijn armen. Jij moet 1.5 meter over bruggen en hij kan weren door 30 cm zijn arm te bewegen. Dus dat gaat iedereen wel lukken. Maar dat weet je!
Een Wing Chuner zal niet alleen weren maar gelijk een counter maken.
Als je dit nu weet, stoot dan de eerste keer niet binnen bereik maar net buiten bereik.
(Ook weer manipulatie strategie)
De tegenstander zal niet kunnen zien of de afstand correct is. Hij zal altijd reageren.
Dan is de strategie, counter zijn counter en stap dan pas binnen bereik in.
Wanneer het veiliger is en wanneer je in contact met armen bent. Dit is ook ons sterke moment van vechten.
De tegenstander die jou opwacht heeft zijn armen paraat, het is op orde, wanneer je een aanval maakt net buiten bereik zal hij altijd reageren en er komt chaos, daar maak jij gebruik van.
Dit voorkomt dat je in de stoot loopt van de tegenstander.

2 Strategie val op zetten
Een val op zetten, door een fout te maken, die je uiteraard weet en daarom is het niet echt een fout maar een val. De tegenstander zal geen tijd hebben om te realiseren dat je opening een val is. Hij heeft de tijd niet om na te denken. Hij ziet een mogelijkheid om te slaan. Daar wacht je op die ene split seconde. Je zet de deur open en wanneer hij binnen komt sla je toe.
Dit is eigenlijk een manipulatie strategie, manipulatie is het meest voorkomende oorlog strategie die er is overigens.
Plaats jou armen zo dat de tegenstander eigenlijk maar één kant kan aanvallen. Je manipuleert hem in zijn mogelijkheden.
Je kunt het ook zo omschrijven. Wanneer er 2 legers tegen over elkaar staan, zijn er altijd spionnen die gaan kijken hoe de legers staan opgesteld. De tegenstander heeft een zwakke plek in de verdediging. De spion verteld dit en men valt daar aan. Maar uiteraard is die zwakke plek er niet voor niks, men wil dat de tegenstander daar aanvalt, het is wederom een val.

 

Drils zijn er om bewegingen te programmeren, verbeteren, perfectioneren en in situaties oplossingen te leren herkennen.
Sparren is om te testen of je reacties werken en wat je geprogrammeerd hebt werkt wanneer er geen afspraken zijn, patronen herkennen, omschakelen en reflexen.

kansen benutten.
Je kunt kansen creëren en dan benutten door stres op te bouwen.
Dit gaat alleen met sparren. In een oefening weet je wat komen gaat.
Door een hele felle aanval te maken wat op zich al goed is. Zal de tegenstander vaak door schieten of over schieten. Dit moet je dan weer herkennen en benutten.
Vaak schieten mensen over de centerline zodat jij deze lijn weer kunt gebruiken. De weg is dan weer vrij om een stoot te maken. Daarom te soft of te langzaam sparren is niet realistisch.
Mobiliteit strategie.
Wanneer iemand met een vaart inloopt, stap uit de lijn weg, opzij of naar achteren.
Je wilt immers niet als twee steenbokken tegen elkaar in lopen.
Dat is niet echt tactisch en onverstandig als je tegenstander een kop groter is.
Wanneer jij aanvalt wil je afsnijden, meer hier over in anderen artikelen over voeten.

Met sparren kun je elkaar onder druk zetten, dan komen fouten naar voren, die je wilt benutten. In oefeningen krijg je deze fouten niet. Leer je ze ook niet herkennen en je kansen benutten.

Oplossing vermogen en patroon herkenning.
Dit kun je alleen trainen door te sparren, zonder deze aspecten kun je duizenden uren drils trainen maar je kunt nog steeds niet vechten.
Je moet de situatie herkennen en omzetten in een actie, de oplossingen heb je geleerd in de drils. Dus wat kun je doen in een bepaalde situatie.
Maar leren toepassen en herkennen en schakelen in een gevecht is niet het zelfde.
Dit kun je alleen met sparren testen of het dan ook werkt als het allemaal geen afspraak is.
Het kan zo zijn dat je onderweg met je stoot bent en de ander reageert waardoor je jou stoot moet afbreken en je elleboog moet inzetten om zijn stoot te weren. Dit zijn reacties die alleen kunnen als ze onverwachts komen.

Blijf kalm hou je ademhaling laag.
Blijf kalm in je hoofd als je spart of vecht. Dan heb je de helft al gewonnen.
Wanneer je spart en men elkaar continue hard raakt is het moeilijk om kalm te blijven. Wat je dan ook niet goed leert. Een andere vraag is als je jou stoot niet kan stoppen op tijd met sparren ben je dan wel meester over je eigen armen?
Hou je ademhaling laag, als je ademhaling sneller wordt kun je niet kalm blijven, dit is een indicatie dat je gestresste raakt met sparren.
Wanneer je kalm weet te blijven zal alles beter te overzien zijn, alles gaat dan langzamer voor je gevoel.

 

Kracht
Met kracht bedoel ik niet spierkracht, spierkracht is dommekracht.
De kracht die we gebruiken in het vechtsysteem is een combinatie van (1) Snelheid / Timing (2) Structuur (3) Rotatie, dat samen noemen we een techniek....

Wu Sau
De achterste hand is je Aas, je beste kaart om me te spelen.
Wanneer je een klap krijgt is het meestal omdat je Wu Sau niet terug is op tijd of niet actief is.
Heb je een Wu Sau kun je bijna geen klap krijgen, dit ervaar je alleen als je spart en dan wordt je bewust van het belang van je Wu Sau. Wanneer je geen Wu Sau hebt maak je vaak een Bong Sau. Met deze Bong Sau heb je, je Wu Sau weer terug. De Bong Sau geeft je net weer even tijd om je Wu Sau te resetten. Wanneer je Wu Sau hebt maak je vrijwel nooit een Bong Sau, nu heb je betere opties. Als je een Wu Sau hebt en je hand staat bij je schouder denkt men dat je Wu Sau niet in het midden is. Echter je weert niet met je hand maar met je onder arm en die is nu wel in het midden. Je hebt ook voor je stoot een intersept lijn.

Zonder te sparren haal je het vechten en de realiteit uit Kung Fu.

 

Home