Interview: Wong Shun Leung

Wong Shun Leung, kunt u iets vertellen over enkele door u gevochten partijen?
Als we een gevecht wonnen, waren we niet altijd tevreden.
We probeerden te ontdekken hoe beter en economischer te winnen.
Het is altijd het best om slechts een enkele beweging nodig te hebben.
Probeer dubbele acties te vermijden, bijvoorbeeld met trappen. Wing Chun houdt er niet van eerst de knie te heffen en dan pas te trappen omdat dit een twee stappen beweging is. Ook kracht-lijn is verkeerd omdat een dergelijke trap niet door de grond wordt ondersteund. In tegendeel, de trap zal de kracht naar je lichaam terugvoeren en je uit balans brengen. Daarom ziet de trap van Yip Man eer op de videoband van de tweede vorm er in beginsel ook wat eigenaardig uit. We willen de kortste weg van de grond naar het doel afleggen, dus niet de knie heffen.

Kunt u commentaar geven op boksen?
De boksstijl is in de loop der jaren verandert van in elkaar gedoken en weggedraaid naar meer rechtop en gefaced. Ook werd er vroeger meer gehuppeld, maar de moderne bokser zoals Mike Tyson komt naar voren en met voeten in contact met de grond zodoende zijn tegenstander op wetenschappelijke manier uit te schakelen. Dit zijn enkele overeenkomsten met het Wing Chun. Maar in het Wing Chun komt in tegenstelling tot boksen geen bodding (romp en hoofd wegdraaien) voor. Als twee beginners vechten maakt het niet uit hoe er wordt gevochten, maar tegen professionals maakt het verschil. Zelf een kleine persoon is beter af door het lichaam verticaal te houden en terug te stappen dan te duiken, dit omdat de hand (bijv. stoot) veel sneller beweegt dan het lichaam. Boksen blijft een spel met regels hoe je wel en niet mag raken. Als je iemand aanvalt die hier op zijn hoofd buigt, kun je d.m.v. Wing Chun nog altijd raken zonder terug trekken van de hand.

Wat is het idee van de kettingstoot?
Als je twee snelle stoten op iemands hoofd plaatst zal hij knock-out gaan. De eerste stoot zal de hersen in hun vloeistof naar een zijde van de schedel verplaatsen. Een tweede snelle stoot zal de knock=out veroorzaken. Als je daartegen na de eerste stoot de hand terugtrekt krijgt de hersenmassa tijd om te herstellen wat de kans op een knock-out beduidelijk verkleint.

Hoe kun je een trapspecialist het best aanpakken?
Tegen iemand die goed trapt zijn er manieren van vechten. Als je ervaren bent, ga je gewoon naar voren om zijn centerline aan te vallen. Als je dit echter niet bent, ga dan terug. Elke keer dat hij mist zal hij wat van zijn vertrouwen verliezen. Dit geeft je na enige tijd meer kans.

Wat is de gedachte van de Wooden Dummy training?
Het idee is dat we fouten maken. Wanneer dit gebeurt is het zaak de gemaakte fout zo economisch mogelijk te herstellen. Hoe kunnen we de gemaakte fout tot een minium maken.

Wat kun je doen tegen een lage trap?
Tegen lage side kicks kun je de voet gebruiken. Kniestoten kunnen eigenlijk niet aankomen als je maar rechtuit stoot. Tegen een roundhouse trap uit het Thai boksen (Low Kick) is een rechte trap vooruit beter dan met een been te blokken, zoals bij een botsing. De countertrap zal de aanvaller terug dwingen.

Leerde Yip Man alle principes of moesten jullie veel zelf ontdekken?
Yip Man onderwees veel principes maar we leerden ook door praktijkervaring en lange discussies. Wing Chun leert je hoe te denken. Mensen hebben ontdekt dat de principes ook toegepast kunnen worden in andere aspecten van het leven.

Wat voor een vechtkunst is het Wing Chun?
Het is een aanvallend systeem, met als gedachte om altijd over de kortste weg te stoten.bewegingen van buitenom worden niet gebruikt.
(Tijdens een seminar in Den Haag vertelde Wong Shun Leung nog dat het Wing Chun typisch een mensenstijl is, hierbij verwijzend naar de vele Chinese stijlen die naar dieren zijn vernoemd. Ook het Wing Chun heeft een legende over slang en kraanvogel, dit is echter pure fictie.)

Kunt u vertellen over uw leerling Bruce Lee?
Bruce Lee was goed, alle krediet kan niet naar de leraar gaan.

Trainde jullie vroeger veel?
We trainden 6 dagen in de week, 6 uur per dag.
Bruce Lee leeerde ongeveer anderhalf jaar voor hij naar de USA vertrok.

Gebruikte de politie in Hong Kong nog steeds Wing Chun?
De politie wil het Wing Chun eigenlijk niet meer gebruiken omdat het zo aanvallend en agressief is. Ven hen wordt verwacht mensen te helpen en beschermen, niet hun aan te vallen.

Kunt u vertellen over de rechte lijn gedachte? (centerline)
Als je een voetbal aan de zijkant trapt zal deze draaien, wiebelen maar niet rechtuit vliegen. Als je de bal echter in het midden raakt schiet deze recht vooruit en al de meeste kracht worden overgegeven aan de bal.
Daarom stoten we naar de center.

Hoe zit het met de driehoek gedachten?
Deze is zeer belangrijk. De driehoek (piramide) is de sterkste figuur uit de natuur. We vinden deze terug in onze stand en in de hoeken van de armen.


Interview is in September 1990 door Yvette Wong afgenomen. Zij deed dit n.a.v. een seminar die Wong Shun Leung en Tsui Sheung Ting gaven. Vertaaling naar Nederlands, Gilbert Gerrman. Trainden in 1996 in Gouda school van Ed Blom.

Wong Shun Leung Wong Chok John di-Virgilio

 

Home