Praktijk ervaring

Praktijk
In het volgende artikel zal ik de lezer informeren over een aantal punten die goed zijn om in overweging te nemen met betrekking tot het vechten op straat. Het zal een artikel worden een aantal algemene punten en dingen waarvan ik denk dat ze je zullen helpen, mocht je ooit in de situatie komen dat je op straat zult moeten vechten. Ik presenteer niks nieuws, eenieder die in zijn leven meermalen gevochten heeft op straat zal tot ongeveer dezelfde observaties en conclusies komen. Daarmee wil ik zeggen dat de informatie die hierin staat eigenlijk niet meer en niet minder is dan het gezonde verstand van een vechter nadat deze praktijkervaring heeft opgedaan. Ik wil ook duidelijk maken dat dit geen heilige of complete tekst is, iedereen die weleens een gevecht heeft meegemaakt weet hoe divers en chaotisch gevechten op straat zijn, dus het is onmogelijk om alle principes van het straatgevecht te bespreken. Wat hier volgt zijn slechts dingen waarvan ik denk dat ze nuttig zullen zijn om je te realiseren.
Tevens moet ik vermelden dat als je de kans hebt om een gevecht te voorkomen, je dit ook behoort te doen, een gevecht ga je alleen aan als uiterste redmiddel om je lijf of dat van je dierbaren te redden. Je prioriteit moet zijn om veilig thuis te komen, niet om te testen hoe geweldig je vechtkunsten zijn.


Alertheid
Alertheid is de basis van overleven, en zo ook in het gevecht, maar belangrijker nog: vóór het gevecht. De oplettende geest ziet al van tevoren aankomen of er een dreigende situatie zal ontstaan, het is aan jou dus om de situatie zo vroeg mogelijk aan te pakken voordat het een probleem wordt dat uit de hand loopt. Wacht nooit tot het te laat is en twijfel nooit om voortijdig in een situatie in te grijpen. Hetzij door woorden, hetzij door daden.
Zoals al even genoemd is er ook de alertheid omtrent het gevecht; detecteer de signalen die je potentiële aanvaller afgeeft, kijk waar mensen hun handen hebben, let op lichaamstaal, let op de manier waarop mensen zich gedragen. Ontloop dat je de eerste klap vangt. Een behoorlijke weggever is bijvoorbeeld dat mensen ineens heel zwaar ademen voordat ze over zullen gaan tot een slag.
Alertheid in het gevecht zelf spreekt voor zich, laat je niet afleiden maar probeer ondanks je gevecht ook de omgeving ondertussen in het zeil te houden. Het komt nog maar zelden voor dat je één op één vecht, vaak is er minimaal nog één andere persoon die probeert zijn maatje te helpen en daarmee jou de vernieling in te helpen.


Geweld naar gelang de situatie
Verschillende mensen en verschillende situaties vragen om verschillende typen geweld. Waar het bij de ene tegenstander en situatie het voldoende kan zijn om een flinke douw toe te dienen waardoor die naar achter valt en in de gracht belandt, kan het bij de andere tegenstander van levensbelang zijn om hem te raken op cruciale plekken waardoor je hem immobiliseert.


Simpel
Hou je vechttechnieken simpel, je bent niet aan het vechten in je trainingshal waarbij het leuk kan zijn om even nieuwe of ingewikkelde dingen uit te proberen. Niet moeilijk doen. Simpelheid leidt naar succes.


Geen regels
De tijd van eer en respect op straat zijn helaas voorbij, als ze al ooit bestaan hebben. Mensen vechten om te winnen van je. Denk niet dat de regels die in je trainingshal of in je vechtstijl gelden ook op straat gelden. Je vechtstijl kan misschien als regel hebben dat je elkaar niet op het hoofd slaat of niet in het kruis trapt, in de realiteit bestaan deze regels niet en zal je tegenstander alles op alles zetten om er als winnaar uit te komen.


Open hand
Soms, ook al heb je gevochten omdat je jezelf alleen maar verdedigde, moet je toch jezelf verantwoorden bij de politie of rechter. Gebruik daarom voor zover het kan zoveel mogelijk open hand aanvallen zoals de palmstoot. Een palmstoot komt ook hard aan, maar veroorzaakt niet de zichtbare schade die een vuistslag wel geeft. Dit kan van pas komen als je ter verantwoording geroepen wordt, want zo geef je blijk dat je niet probeerde om de ander te mishandelen, maar slechts je eigen lijf te redden.


Geen film
Hou in gedachte dat je niet in een film meespeelt. Vechten is rauw, vechten is vies en het zal een chaos zijn. En in tegenstelling tot in de film, zijn deze klappen wel echt en doen ze wel echt pijn. Waar in films de held nooit klappen krijgt, krijgt in de realiteit gewoon de minst oplettende persoon, met de minste fighting spirit de meeste klappen.


Meerdere tegenstanders
Ken je kansen, hoe meer tegenstanders je tegenover je hebt staan, hoe kleiner de kans dat jij er ongeschonden vanaf komt. Gebruik je gezonde verstand.
Sla alleen degenen die je vluchtroute blokkeren, hou je niet te lang bezig met ze. Als je vluchtroute vrij is, red je lijf.
Ik snap dat dit advies tegen je gevoel van eer en tegen de krijgers code ingaat, maar is het niet leuker om gezond en wel die avond nog thuis te zitten bij je vrouw, in plaats van aan een infuus in het ziekenhuis met een agent naast je bed die vraagt of je de daders kunt omschrijven?


Slot
Tot slot de volgende woorden; neem altijd je eigen veiligheid en dat van je dierbaren als je nummer 1 prioriteit. Vecht wanneer het moet, maar ontwijk het wanneer je kan.

Schrijver van dit artikel wil anoniem blijven.
____________________________________

Nawoord van Silvano Bonafe
De schrijver van dit artikel heeft meer dan 10 jaar ervaring met Wing Chun en heeft in het verleden
7 jaar aan de deur gestaan van een discotheek.
Hij is ook een van de weinige mensen die ik ken met zoveel praktijk ervaring.
Hij heeft me verschillende keren verteld dat hij alles behalve trots was als hij iemand had geslagen.
Ook is hij iemand met veel respect voor zijn mede mens.
Een man met een zacht karakter, iemand die normaal geen vlieg kwaad kan doen.
Daarom was ik ook zo erg verbaast toen hij me in het begin vertelde dat hij dit werk ging doen.
Gelukkig is hij nu gestopt met dit werk en doet hij iets heel anders.

 

Met dank aan zijn bijdragen, dat hij zijn ervaring wil delen met de lezers van mijn website.

Silvano Bonafe 2011

 

Home