Wing Chun Philipp Bayer

Geboren 5 Februari 1956

Foto: Philipp bayer Ving Tsun Association Europe

Philipp Bayer

Als vele anderen werd ik al in een vroeg stadium aangetrokken door de Aziatische gevechtskunsten. De theorie en de praktijk van het gevecht, die deze oosterse gevechtskunsten bevat, bezorgde mij en vele van mijn generatie een fascinatie die verder gaat dan alleen het filosofische. Zij verwerft grote mogelijkheden in het cultiveren van gewoonten, denken en gedrag in onze eigen cultuur en biedt nieuwe perspectieven en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Gedurende die tijd waren grofweg de enige gevechtskunsten in Duitsland uit Japan en Korea afkomstig. Dit resulteerde erin dat ik met grote interesse en nieuwsgierigheid van 1970 tot 1976 Shotokan Karate beoefende. Hierna verlegde ik tot 1979 mijn interesse naar Taekwondo.

 

Toen de eerste vertegenwoordiging van Wing Chun, toenmalig de enige exponent van werkelijke Chinese vechtkunsten in Duitse vechtkunst scene verscheen maakte deze een geweldige indruk. Het had een effect dat vergelijkbaar was met de eerdere introductie van Japanse en Koreaanse vechtkunsten in onze cultuur. In talrijke demonstraties en door het onvoorwaardelijke bewijs van zijn effectiviteit in vele confrontaties en uitdagingen bewerkstelligde deze van oorsprong Chinese school in korte tijd een waardige plaats naast de gerenommeerde voornamelijk Japanse en Koreaanse scholen. Het effect van deze zachte en intelligente Kung fu stijl op gevechtskunst beoefenaars was zo spectaculair als de reeds eerder introductie van vechtkunsten uit het verre oosten. Hierbij doel ik op de omstandigheden rond de Jiu Jutsu, Judo, Karate en Taekwondo in Europa. Voor vele van mijn generatie betekende dit een nieuwe star. Na mijn eerste kennismaking met Wing Chun en aan de basis van de informatie die ik kon verwerken van dit Chinese familie systeem, leek het mij wat ik altijd had geassocieerd met Chinese bokskunst. Tot dan toe waren het slechts wensen en onbevredigde verwachtingen. Zonder aarzeling werd ik lid in 1979 (tot 1981) van de in die tijd enige vertegenwoordig van dit systeem in Duitsland. Het was mijn bedoeling om meer van dit systeem te ontdekken en het op zo’n goed mogelijke manier te leren.

Een serieus ongeluk, wat resulteerde in het verlies van mijn linker hand, leidde tot dramatische omwenteling in mijn leven. In het bijzonder in dit prille stadium van mijn Wing Chun carrière. Na lang discussies en argumentaties met mijn toenmalige leraren kreeg ik het gevoel dat, in het licht van mijn handicap en bijbehorende moeilijkheden problemen automatisch zullen oprijzen. Dit maakte verdere studie van het Wing Chun vrijwel onmogelijk. Gedurende deze periode kreeg ik de indruk, dat er weinig of geen bereidheid van hun kant was om met mij specifieke handicap om te gaan. Dit ondanks mijn diepe wens om het Wing Chun systeem volledig te leren en onderwijzen.

Het grote hoeveelheid tijd en geld die ik had geïnvesteerd had vreemd genoeg zeer weinig te betekenen. Mijn besluit het Wing Chun niet op te geven dwong mij min of meer mijn eigen weg te gaan. Mijn omzwervingen in het Wing Chun begonnen in de herfst van 1980 met het verlies van mijn linkerhand. Vertrouwend echter op mijn eigen onderzoek kwam ik tenslotte in de school waar ik mijn Sifu en Wing Chun leraar vond. Nadat ik zijn school in 1983 binnen trad, accepteerde Wong Shun Leung mij als leerling op de traditionele methode met al zijn consequenties.

Foto: Philipp bayer Ving Tsun Association Europe

Hongkong 1983

Philipp Bayer trainde veel met Chan Kim Man, een van zijn beste trainingspartners.

Hij is als een goede en volledig toegewijde leraar betrokken bij mijn Wing Chun studie. Dit zonder de problemen uit de weg te gaan. In het verloop van de ontmoetingen met Wong Shun Leung ben ik in staat gesteld vele illusies te verwerpen en zowel algemene als specifieke inzichten over de technieken en geschiedenis van het Wing Chun te leren.
Vele van deze anekdotes zijn de moeite waard om te vertellen maar voor deze gelegenheid voeren die iets te ver door.

Ik kan concluderen dat de hechte samenwerking met Wong Shun leung het logische en efficiënte Wing Chun voor mij toegankelijk heeft gemaakt. Het heeft mij aangespoord tot ontdekking van nieuw terrein en inzichten en heeft vele mogelijkheden van het Wing Chun in relatie tot mijn handicap geopenbaard. Het heeft tevens, per ongeluk of niet, verschillende technieken binnen mijn bereik gebracht. Als resultaat is het Wing Chun gegroeid tot een complete mentale benadering met een toepasbaarheid en productiviteit die mij heeft verrijkt op verschillende gebieden. Ik dank in grote nare mijn Sifu Wong Shun Leung voor zijn bereidheid de specifieke problemen rond mijn handicap niet te vermijden, maar er serieus mee om te gaan.

 

Foto: Philipp bayer Ving Tsun Association Europe

Met de positieve kracht van onderzoek en zonder angst, inherent aan het Wing Chun, zijn voor mij in bijzondere situaties vele deuren geopend. Tot slot wil ik zeggen dat mijn interesse voor het Wing Chun en de relatie tot mijn Sifu Wong Shun Leung, mij vele mogelijkheden heeft gegeven en mij mogelijk maakte anderen te helpen. Daarom alleen al is elke andere aanmoediging compleet overbodig geweest. Met deze kleine beschrijving van mijn leven en het Wing Chun wil ik graag mijn Sigung Grootmeester Yip Man eren. Het voorrecht om tot de Wing Chun te behoren heb ik aan hem te danken.

Philipp Bayer

Vertaald uit het boek: “Grandmaster Yip Man Centenary Birth”

Foto: Philipp bayer Ving Tsun Association Europe

Interview met Philipp Bayer door Combat Journal

Hoe ben je begonnen met Wing Chun en wie was jouw eerste leraar?
Ik ben in Duitsland begonnen met de Leung Ting stroming van het Wing Chun, het WT; na korte tijd ging ik over naar het Wong Shun Leung system omdat diens benadering van het vechtsysteem en manier van denken me meer aansprak.

Hoe heb je sifu Wong Shun Leung ontmoet?
Bij toeval, een eigenaar van een winkel in vechtsportartikelen gaf mij zijn adres terwijl hij zei: "als je het echte Wing Chun wilt leren, dan moet je bij deze man zijn"

Wat zijn nou de speciale kenmerken van het Wing Chun van Wong Shun Leung?
Je hebt de doelen duidelijk voor ogen... geen geheimzinnigheid, alleen maar hard werken, niet wing chun spelen, alleen vechten.

Wat zijn de belangrijkste principes van deze vechtkunst?
Het aanleren van correct gedrag en de juiste mentaliteit voor het gevecht, het trainen en ontwikkelen van stootkracht, strategie / techniek, coördinatie en evenwicht; het zoeken en gebruik maken van kansen, het op tijd aanvoelen van de eenvoudigste en meest effectieve manier om problemen in een gevecht op te lossen en andere belangrijke vechttechnieken die nodig zijn om een gevecht te overleven.

Wat is het verband tussen chi sau en het gevecht?
Om je Wing Chun te trainen en verbeteren, bestaat er een unieke en veelzijdige partner-oefening, die tot doel heeft de vele voor het gevecht noodzakelijke bewegingen te trainen en te corrigeren; deze oefening wordt Chi Sau genoemd. Chi Sau is een samenwerking tussen beide partners die wederzijds geven en ontvangen. Als er geen samenwerking is, is het geen Chi Sau meer en wordt het zinloos. Chi Sau is een bijzonder goede oefening die je helpt je doel te bereiken en daarom wordt er meestal tot zo'n 90% van onze trainingstijd aan besteed. Het is echter slechts een tussenstap of brug tussen de vormen en het sparren, die tot doel heeft je Wing Chun vaardigheden te ontwikkelen.

-Wat is jouw mening over het tegelijkertijd trainen van bijvoorbeeld Wing Chun en Braziliaans Jiu Jitsu?
Om vooruitgang in het Wing Chun-sparren te boeken, moet je erg hard trainen en om dat niveau vast te houden zelfs nog harder... er is geen tijd om andere stijlen erin te betrekken.

Kan je de verschillende typen van het in het Wing Chun gebruikte voetenwerk beschrijven?
Er is slechts één type voetenwerk....wij proberen de weg van de vijand af te snijden en de aanval te verstoren.

De houten dummy is opgedeeld in 108/114 bewegingen. Deze bewegingen zijn verder onderverdeeld in secties. Hoeveel secties worden er bij de dummy-technieken onderscheiden en heeft iedere sectie een bijzonder leerdoel voor de beoefenaar?
Net als Chi Sau en andere methoden om je vechtgedrag te trainen, kun je ook de dummy gebruiken. Met het merendeel van de dummy secties train je de positie van je elleboog ten behoeve van het belangrijkste wapen uit het Wing Chun: de rechte stoot; maar je verbetert er ook je coördinatie en de synchronisatie van je arm- en beenbewegingen mee, evenals het gebruik van je gehele lichaamshouding, voetenwerk en timing.

Kun je uitleggen welke rol het gebruik van lichaamsstructuur in het Wing Chun speelt?
Een goede stoot komt niet alleen uit je arm, daar heb je je gehele lichaam voor nodig...; in Chi Sau bijvoorbeeld train je de ideale structuur voor je lichaam om te stoten, wanneer je in staat bent de kracht uit te wisselen met je partner; de kwaliteit van de samenwerking vervult hierbij een sleutelrol.

Waar bestaat een standaard Wing Chun training bij jou uit?
Mijn leerlingen beginnen met de Wing Chun vormen, om een goed begrip van Wing Chun te krijgen en vast te houden; later beginnen ze met het trainen van het belangrijkste wapen.

Wat vind je van chi sau wedstrijden?
Ik moet er niet aan denken!
-
-
Wat vind je van aanvullende training voor Wing Chun, zoals bijvoorbeeld rennen om uithoudingsvermogen op te bouwen en krachttraining?
In het Wing Chun leer je al heel snel je eigen zwakke punten te ondekken en wat je moet doen om die te verbeteren; rennen bijvoorbeeld is niet slecht, maar om een goede vechtconditie te krijgen moet je vechten en sparren.

Mag je bij Wing Chun ook tegenstanders vastgrijpen en bottenbrekende technieken gebruiken?
Nee

Sifu, ik noem een aantal technieken; kun jij in één zin het belangrijkste punt met betrekking tot het gevecht opnoemen?
Tan sau traint je stootkracht
Bong sau maakt de weg vrij om te stoten
Fook sau traint je stootkracht
Pak sau maakt de weg vrij om e stoten
Kwan sau traint je stootkracht
Tok sau hebben we niet
Poon sau uitwisseling van kracht
Fak sau stoten
Lap sau maakt de weg vrij om te stoten
Yee gee kim yum ma houding om de positie van voeten en knieën zo te trainen dat de stoot wordt ondersteund
Jum sau traint je stootkracht
Zeg...je vroeg me niet over de belangrijkste techniek / principe, de rechte stoot

Hoe denk je over de toekomst van het Wing Chun van sifu Wong Shun Leung?
Ik hoop dat we de domme en dwaze mensen van het systeem kunnen weren.

Interview met Philipp Bayer
Vertaald naar het Nederlands door Frans Samethini

 

 

Seminar dec 2012

Foto: Ed Blom

Philipp Bayer & Silvano Bonafe

 

Home