Bruce Lee

Bruce Lee is geboren in het Jaar van de Draak (volgens de Chinese astrologie), tussen 6 en 8 uur 's ochtends, het Uur van de Draak, als Lee Jun Fan in het Amerikaanse San Francisco en groeide op in Hongkong. Zijn ouders waren filmacteurs waardoor Bruce als kind al de gelegenheid kreeg om in enkele Chinese films te verschijnen.

2 foto's hier boven zijn de ouders van Bruce Lee.

Bruce Lee en zijn Vader

Na in 1953 door een Hongkongse straatbende in elkaar geslagen te zijn, nam Bruce Kung Fu-lessen. Hij beoefende de Wing Chun-stijl van Kung Fu. Yip Man stuurde Bruce Lee naar Wong Shun Leung om het Wing Chun te leren. Echter is Bruce Lee al snel naar de USA vertrokken waardoor hij nooit het volledige Wing Chun systeem heeft geleerd.

Wong Shun Leung & Bruce Lee

 

Foto1: (1e vorm Siu Lim Tau) Foto2: Yip Man & Bruce Lee


In april 1959 keerde Bruce Lee terug naar Californië om zijn middelbare school af te maken. Hij haalde een diploma aan de Edison Technical School en ging hierna filosofie studeren aan de University of Washington. Aan deze universiteit leerde hij zijn toekomstige vrouw Linda kennen.

Na het doorlopen van de universiteit speelde Lee in de televisieserie The Green Hornet de rol van Kato. De film wordt gezegd een flop te zijn omdat iemand met een bijrol (Bruce Lee) belangrijker werd dan de hoofdrolspeler. Na zijn terugkeer in Hongkong begon Lee de films te maken die hem zijn uiteindelijke bekendheid zouden opleveren.

Lee heeft meerdere vechtstijlen geprobeerd: Karate, Judo, Jiujitsu, Wing Chun en andere Wushustijlen. Uiteindelijk was hij hier niet tevreden mee en heeft naar zijn eigen ervaringen en visie daarop: Jun Fan kung fu, ontwikkeld wat vooral bestaat uit gemodificeerd Wing Chun, boksen en het hedendaagse kickboksen , later vloeide daar uit het Jeet Kune Do dat naast Kung Fu ook uit andere stijlen bestond. Het is een vloeiende en praktische vechtkunst waarin de beoefenaar ervan vooral zichzelf is en uitdrukt. Dit brengt met zich mee dat de filosofische aspecten zeker niet verwaarloosd mogen worden en is daarmee onlosmakelijk verbonden met het JKD. Lee heeft twee demonstraties vaak gegeven: push-ups op twee vingers van één hand, en een stomp met een gestrekte arm van 1 inch afstand, de zogenaamde "one inch punch"( Wing Chun stoot). Deze zelf ontwikkelde methode die geen stijl is heet Jeet Kune Do en wordt nu nog steeds beoefend.

Zijn goede opleiding en zijn bekendheid met vechtsporten maakten hem kundig op meerdere fronten. De films die hij heeft gemaakt zijn de aanleiding dat vechtsporten bij een groot publiek in het Westen onder de aandacht komen. Lee heeft bij het maken van de films met verschillende bekende acteurs samengespeeld, zoals Jackie Chan en Chuck Norris. In diverse films van Bruce Lee speelt Nora Miao een belangrijke rol.

Yip Man & Bruce Lee trainen Chi Sou

In de periode dat Bruce Lee in de USA woonde, kwam hij geregeld in Hong-Kong voor het opnemen van films en het bezoeken van zijn ouders.
Bruce Lee schreef geregeld brieven aan Wong Shun Leung, hij zag Wong nog altijd als zijn leraar waarvan hij nog veel kon leren. in deze periode was Bruce Lee zijn eigen "Jeet Kune Do" aan het ontwikkelen.
Vlak voor Bruce Lee overleed, had hij een discussie met Wong, waarin hij aangaf dat hij nooit het "Jeet Kune Do" had moeten ontwikkelen.
Het "Jeet Kune Do" was veel te veel gericht op de persoonlijke ontwikkelingen van Bruce Lee.
Het ontbreken van Chi Sau training was een van de grootste gebreken van het "Jeet Kune Do" systeem.
Daarnaast had Bruce Lee veel ervaring op straat gedaan die hij niet of nauwelijks kon overdragen op zijn leerlingen.

Bruce Lee overleed op 20 juli 1973 in het Queen Elizabeth Hospital in Hongkong. De oorzaak van zijn dood is omstreden.
De officiële verklaring beschrijft het als een allergische reactie (anafylaxie) op pijnstillers - brain edema - oftewel het opzwellen van de hersens.
Zijn lichaam is begraven op het Lakeview Cemetery te Seattle.

Bruce lee, Linda Lee en Brandon Lee

 

Hoewel Bruce Lee enkel een handjevol films heeft gemaakt is zijn invloed onweerlegbaar.

Hij is de man die de vechtsport in het Westen in de schijnwerpers wist te krijgen.
Zijn toewijding aan de vechtsporten,
zijn fysieke en mentale kracht, en zijn energieke uitstraling dragen bij aan zijn roem.


Filmografie:
Golden Gate Girl, als baby van drie maanden (1940)
The Beginning of a Boy (1946)
The Birth of Mankind (1946)
My Son, Ah Cheun (1946)
The Orphan - bijrol zonder vechten (1958)
The Green Hornet als Kato (9 september 1966 - 14 juli 1967)
Marlowe - bijrol (1969)
The Big Boss, uitgegeven in de USA als Fists of Fury (1971)
Fist of Fury, uitgegeven in de USA als The Chinese Connection (1972)
Way of the Dragon uitgegeven in de USA als The Return of the Dragon (1973)
Game of Death (1973) niet compleet, komt uiteindelijk in 1978 uit
Enter the Dragon (1973)
Bruce Lee zou de hoofdrol spelen in de - in Amsterdam op te nemen - film Kung Fu against Godfather.

Lee trouwt in 1964 met Linda C. Emery in Seattle. Op 1 februari 1965 werd hun zoon Brandon Lee geboren. Brandon Lee werd later ook filmacteur, maar kwam om bij de opnames van de film The Crow (1993). Op 19 april 1969 werd dochter Shannon Lee geboren.

Shannon Lee (Dochter van Bruce Lee) & Brandon Lee (zoon van Bruce Lee)

Bruce Lee roots in Rotterdam

Youtube video

 

Home