Ip Man

Ip Man (of Yip Man)

Volledige naam: Ip Kai Man, geboren 1893 en is gestorven in 1972

Geboren 1oktober 1893 en overleden in december 1972 op de leeftijd van 79 jaar.

Grootmeester Yip Man heeft zich gedurende zijn gehele leven als een waar kampioen en voorvechter van het Wing Chun Kung Fu opgeworpen.
Hij was degene die verantwoordelijk mag worden gehouden voor de voortgang van het Wing Chun Kung Fu tot het uitmuntende hedendaagse niveau.
Over de gehele wereld blijven beoefenaren van het Wing Chun Kung Fu artikelen publiceren over zijn leven en over datgene wat hij bewerkstelligd heeft.

Om de 100ste geboortedag van grootmeester Yip Man te herdenken en voor een ieder die geïnteresseerd is in het Wing Chun Kung Fu, daarom dit geschiedverhaal van belangrijke gebeurtenissen in tijdsvolgorde.
Accent ligt hierbij op zijn bijdrage aan de stijl van het Wing Chun Kung Fu en dat is dan ook de reden dat de details over zijn leven, zijn opleiding en beroep slechts in het kort worden belicht. Er zijn duizenden WCKF-beoefenaren, zodat het onmogelijk is iedereen in dit eerbetoon te noemen.

 

Yip Man werd geboren op 1 oktober 1893 tijdens de Ching Dynasty (Kand Shoui – 5 september volgens de Chinese kalender) in de stad Fut Shan in de Kwong Tung provincie, dat destijds viel onder het provinciaal bestuur van Lam Hoi. Daarom wordt vaak verwezen naar Lam Hoi in Kwong Tung als de geboorteplaats van Yip Man.

Zijn ouders waren Yip Oi Dor en Ng Shui. Zijn vader kwam uit een gezin van vier personen. Een van zijn broers werd Gei Gak genoemd (grootmeester Yip Man werd oorspronkelijk Gei Man genoemd). De naam van zijn zuster was Wan Mei (Sik Chung)

Hoofdstraat in de stad Fut Shan, Song Yun Dai Gai

1899 tot 1905 (Ching Kwong Shui).
Grootmeester Yip Man is dan 6 tot 12 jaar oud
Locatie: Fut Shan
Yip Man beoefende Wing Chun Kung Fu met Chan Wah Shun (Money Changer Wan).
De trainingslocatie was gelegen aan de hoofdstraat in de stad Fut Shan (Song Yun Dai Gai) in de hal van de familie van Yip. De tuin is thans eigendom van de overheid, de hal bestaat niet meer. Toenmalige leerlingen die samen met Yip Man trainden waren onder anderen: Lui Yui Chai, Ng Chung Sao, Ng Siu Lo.

 

1905 (Ching Kwon Shui).
Grootmeester Yip Man is dan 12 jaar oud
Locatie: Fut Shan
Chan Wah Shun overlijdt; voor zijn overlijden had hij Ng Chung Sao gevraagd Yip Man te helpen het Wing Chun systeem te voltooien. Het lichaam van Chan Wah Shun werd door zijn Kung Fu volgelingen naar de stad Chan in Shun Dak gebracht waar hij werd begraven.

Het graf van: Chan Wah Shun

Yip Man gaat studeren in Hong Kong op de St. Stephen's College van 1908 tot 1917
1908 - 1912 Traint Yip Man bij Leung Bik de zoon van
Dr. Leung Jan.
In 1912 overlijd Leung Bik

1937 (Man Kwok jaar 26)
Grootmeester Yip Man is dan 44 jaar oud
Locatie: Fut Shan
De Japanners vallen het zuiden van China binnen.

1937 tot 1945 (Man Kwok jaar 26 tot 34)
Grootmeester Yip Man is dan 44 tot 52 jaar oud

 

Yip Man 1950 Hong-Kong studio

 

Locatie: Fut Shan
Gedurende 8 jaren vocht Yip Man tegen de Japanners; Fut Shan was bezet door de overheersers en werd bestuurd door een marionetten-regering. De grootmeester zwoor dat hij hiervoor niet zou buigen. Door deze houding werd hij er niet rijker op en hij moest vaak honger lijden.
Gelukkig ondersteunde zijn goede vriend Chow Cheng Chung hem door hem van tijd tot tijd eten te geven. Yip Man wilde op zijn beurt iets terug doen en accepteerde diens zoon, Chow Kwang Yiu, als zijn leerling. Van 1941 tot 1943 onderwees hij Wing Chun Kung Fu in de katoenmolen in Wing On.
Tegelijkertijd met Chow Kwong Yiu volgden ook Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai,

(foto: 2010) Lun Kai heeft 4 jaar onder Yip Man getraind in Futshan, 1e, 2e en 3e vorm, Dummy en Stokken, geen Messen. Volgens Lun Kai, sprak Yip Man vrijwel altijd over Ng Chung Sao, (Ng Chung So) als Yip Man over zijn leraar sprak. (Lun Kai overleed op 5 Januari 2014 hij is 88 jaar oud geworden.)

Chow Sai en nog anderen lessen in het Wing Chun. Zij zijn dan ook de eerste-generatie leerlingen van grootmeester Yip Man. Kwok Fu en Lun Kai zijn beiden nog in leven en geven vandaag de dag nog Wing Chun Kung Fu lessen in China, in Kwong Chow, Fut Shan.

 

1945 (Man Kwok jaar 34)
Grootmeester Yip Man is dan 52 jaar oud
Locatie: Fut Shan
Het jaar dat Japan capituleerde.

Yip Man's buro

1945 tot 1949 (Man Kwok jaar 34 tot 38)
Grootmeester Yip Man is dan 52 tot 56 jaar oud
Locatie: Kwong Chow, Fut Shan
Gedurende deze periode had Yip Man het bijzonder druk met zijn werk; ondanks het feit dat hij zo verknocht was aan het Wing Chun Kung Fu moest hij er toch enige tijd mee stoppen. Totdat hij in 1948 door zijn goede vriend Tong Kai werd voorgesteld aan Pang Lam, die hem dringend vroeg om hem Wing Chun Kung Fu te leren. Ondanks zijn drukke werkzaamheden onderwees Yip Man Pang Lam bij het aanleren van de vormen. Dit gebeurde in het gebouw van de Fut Shang Cheung Yee Athletic Association.
1949 (Man Kwok jaar 38)
Grootmeester Yip Man is 56 jaar oud
Locatie: Macao en Hong Kong
Yip Man ging via Macao naar Hong Kong; in Macao verbleef hij twee weken bij vrienden aan de Cho Doi Street, die daar een vogelwinkel hadden.
1950 tot 1953 (Man Kwok jaar 39 tot 42)
Grootmeester Yip Man is dan 57 tot 60 jaar oud

 

Locatie: Hong Kong
In juli 1950 begon Yip Man, op voorspraak van Lee Man, les te geven in Dai Lam Street, Kowloon. De eerste Wing Chun Kung Fu les was aan de “Restaurant Workers Association”, de groep bestond uit slechts 8 personen, waaronder Leung Sheung en Lok Yiu. Allen waren restaurant medewerkers.

Later kwamen bij de groep onder anderen: Tsui Shan Tin, Yip Poh Ching, Chiu Wan, Lee Yan Wing, Law Peng en Man Siu Hung. Deze periode werd ook wel genoemd “het kader van de Restaurant Workers Association”.
Yip Man gaf ook les aan de Shang Wan afdeling van de Restaurant Workers, het hoofdkwartier van de vakbond in Hong Kong; leerlingen waren onder anderen Lee Wing, Yue May Keng en Lee Leung Foon.

 

Hong Kong, Hoi Tan Street.

 

1953 tot 1954 (Man Kwok jaar 42 tot 43)
Grootmeester Yip Man is dan 60 tot 61 jaar oud
Toen Leung Sheung bij de vakbondsverkiezingen verslagen werd, verhuisde Yip Man de school naar Hoi Tan Street. Leerlingen waren van toen waren onder anderen Wong Shun Leung, Wong Kiu, Wong Chok en Ng Chan. Yip Man gaf ook prive-les aan Lee Hong in het gebouw van de “Three Prince Temple” aan Yue Chow Street.

Foto: Ed Blom

1954 tot 1955 (Man Kwok jaar 43 tot 44)
Grootmeester Yip Man is dan 61 tot 62 jaar oud
Leung Sheung werd herkozen tot voorzitter van de “Restaurant Workers union” en Yip Man verhuisde weer terug naar het gebouw van het hoofdkwartier van de vakbond. Dit wordt ook wel “het latere stadium van de Restaurant Workers Association” genoemd. Tijdens deze periode kwamen de leerlingen Lee Kam Sing, Kan Wa Jeet (Victor Kan), Lo Man Kam en Cheung Cheuk Heng(William Cheung) bij de school trainen.

 

1955 tot 1957 (Man Kwok jaar 44 tot 46)
Grootmeester Yip Man is dan 62 tot 64 jaar oud
Yip Man verhuisde de school naar Lee Tat Street, Yao Ma Tei in Kowloon. Leerlingen hier waren onder anderen Lee Siu Lung (Bruce Lee), Chan Shing, Haw Kin Cheung, Siu Yuk Man, Poon Bing Lid en Pang Kam Fat.

 

 

1957 tot 1962 (Man Kwok jaar 46 tot 51)
Grootmeester Yip Man is dan 64 tot 69 jaar oud
Gedurende deze vijf jaren verhuisde Yip Man de school naar Lee Chang Oak Chuen. Zijn leerlingen waren onder anderen Mek Po, Yeung Hei, Moi Yat en Ho Kam Ming.
Tijdens deze periode gaf Yip Man voornamelijk prive-lessen.
*Sau Kei Wan, Shun Kei pottebakkerswinkel. Hier waren onder anderen leerling: Wong Pak Yee, Wong Wei, Yeung Chung Han, Chow Lok Gee en Wong Kwok Yau.
*Tsim Sha Tsui, Bong Lak Hong. Leerlingen waren onder meer Tong Cho Chi, Lee Fat Chi, Chang Tak Chiu en Tam Lai.
*3 Tai Po Road. Leerlingen waren Chung Kam Chuen en Chung Wing Hong.

Hong Kong, 61 Tai Po Road

 

1962 tot 1963 (Man Kwok jaar 51 tot 52)
Grootmeester Yip Man is dan 69 tot 70 jaar oud
Yip Man verhuisde de school naar 61 Tai Po Road,een verdieping in het Heng Yip gebouw. Leerlingen waren Cheung Yiu Wing, Ho Luen, Jun Ching On, Chan Woon Lam, Chang Tai Yim en Kwok See Yan.
Privé-lessen werden gegeven in de kleermakerswinkel van Yee Wa in Tsim Sha Tsui. Leerling waren Peter Chang en een groep mensen uit Po Lak Hong.

Ip Ching - Yeung Wing - Yip Man

 

1963 tot 1965 (Man Kwok jaar 52 tot 54)
Grootmeester Yip Man is dan 70 tot 72 jaar oud
De school verhuisde naar de voormalige opslagruimte op de bovenste verdieping van het restaurant Tai Sang aan Fook Chuen Street, Tai Kok Tsui. Deze ruimte mochten zij van de eigenaar Ho Luen gebruiken. Het merendeel van de leerlingen van de school uit het Heng Yip gebouw kwam hier ook trainen. Naast Ho Luen waren daar ook Yeung Chung Hon, Wat Yung Sung, Pang Kam Fat, Jun Ching On, Lee Yan Wing en Yau Hak So.
Tijdens deze periode gaf Yip Man ook privé-les, voornamelijk aan politie-functionarissen, in San Po Kong aan de Hin Hing Street. Namen van personen uit die tijd waren Tang Sang, Lam Ying Fat, Yuen Chi Kong, Lee Yiu Fei en Wong Kok.

1965 tot 1972 (Man Kwok jaar 54 tot 61) Grootmeester Yip Man is in deze periode 72 tot 79 jaar oud

 

1971, Tin Ha Krant, foto van grootmeester Yip Man. met de titel:

Wing Chun Kung Fu with Grand Master Yip Man

 

foto hier boven, verjaardag van Yip Man 1967

 

De school in het Tai Sang restaurant werd opgeheven en Grootmeester Yip Man verhuisde vanwege zijn gevorderde leeftijd naar een huis aan Tung Choi Street. Ondanks het feit dat hij al gedeeltelijk gepensioneerd was bleef hij sommige personen privé-les geven. Degenen die gedurende deze tijd Yip Man thuis opzochten om les te krijgen waren onder meer Wong Chung Wah (Yat Oak Goi Tse), Wong Hei en Hong Jap Sum.

Ip Ching - Yip Poh Ching - Chiu Van - Yip Man - Ho Luen

 

Foto 1972

Yip Man gaf ook nog op vier andere locaties les:

1 The Wing Chun Athletic Association Dit was sinds 1967 de eerste martial arts organisatie die door de overheid officieel erkend werd. The Wing Chun Athletic Association besloot op haar adres Kung Fu lessen open te stellen en benoemde grootmeester Yip Man tot hoofd. Assistenten waren onder meer Jun Ching On, Fung Hon en Wong Hon Chung. Yip Man deed dit slechts drie maanden.

2 Het huis van Chan Wei Hong aan Waterloo Road
Hier trainden onder meer Chen Wei Hong, de gebroeders Siu Lung, Wong Chi On, Chan Kam Ming, Chung Yau, Lau Hon Lam en ook Man Yim Kwong.

3 Chi Yau Road
Toen Chan Wei Hong andere bezigheden kreeg en er niet meer aan Waterloo Road getraind kon worden verhuisde Yip Man de training naar het dak van het huis van Lau Hon Lam waar ook Wong Chi Ming trainde en een officieel toegelaten vrouwelijke leerling genaamd Ng Yuet Dor.

4 Siu Fai Toi
In het huis van advocaat Yip Sing Cheuk. Het merendeel van de leerlingen was ook advocaat. Dit was de laatste locatie waar grootmeester Yip Man Wing Chun Kung Fu les gaf.

 

Yip Man laat alleen 1e 2e en dummy vorm zien, omdat hij veel pijn had en zich erg zwak
voelde tijdens deze opnames, 2 weken later overleed Yip Man aan kanker.
Als hij de dummy vorm doet 5:45 even leek het er op dat Yip Man zou vallen,
de man rechts in beeld wilde hem opvangen.


Grootmeester Yip Man stierf in zijn huis aan Tung Choi Street op 1 december 1972 (Man Kwok jaar 61);
26 oktober volgens de Chinese kalender; Hij genoot 79 jaar lang van het leven.

 

Silvano Bonafe bij het graf van Ip Man, foto 2013
Lees meer over Silvano in Hong-Kong


(Uit het boek: Grandmaster Yip Man Centenary Birth )
Geschreven door Yip Chun, zoon van Yip Man.
Vertaald naar het Engels door Samuel Kwom en Daniel Marshall-Searson
Vertaald naar het Nederlands door Frans Samethini

 

Home